Nikon D7200

  • Resolution 24 Mp

  • Shutter 1/8000s - 30sec

  • ISO 100 - 25,600

Prime

  • Nikkor 20mm f/2.8

  • Nikkor 50mm f/1.4 + f/1.8

  • Nikkor 85mm f/1.8

Macro

  • Nikkor 40mm micro f/2.8

  • Nikkor 105mm micro f/2.8

Hardware

Momenteel bestaat mijn 'camera-park' uit de Nikon D7200 (24 mp) en D7000 (16.2 mp), beide DLSR.

Drie prime-lenzen, 20mm 2.8 D, 50mm 1.4 D + 1.8 D en 85mm 1.8 D, twee micro-lenzen, 40mm 2.8 G en 105mm 2.8 G.

Alle lenzen zijn voorzien van een UV-filter ter bescherming van de frontlens tegen stof, vingervlekken en krassen. Daarnaast hebben de filters nog het voordeel dat ze ongewenste reflecties door zon voorkomen.

Twee Nikon Speedlights SB-800 met daarbij de SU-800 wireless speedlight commander.

Een kabel-afstandbediening en de app voor draadloze ontspanner (via de wifi van D7200).

Een driepoot die ik gebruik voor long exposure, voor macro-foto's, low-key shots en in de toekomst landschappen en food-fotografie en daarnaast nog een langere en korte monopod.

Grijskaart, voor perfecte witbalans in constant belichte omgeving.

Een lens-reinigingsset met daarin een lenspen, een blaasbalgje en een soft-doekje.

Bewerkt: 04-10-20

 

Software

Voor de nabewerking maak ik gebruik van programma's, Photoshop, Lightroom. Met behulp van Youtube en fotografie-websites kwam ik er achter wat de mogelijkheden zijn om foto's in nabewerking toch nog wat extra warmte, helderheid etc te geven.

Vooral de ontwikkelmodule van Lightroom ervaar ik als een zeer krachtig wapen om foto's nog even dat zetje te geven in de richting die ik wil. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, want in Lightroom en ook Photoshop kun je iedere kant op sturen welke je maar wilt.

Nog DVD's bekeken waarin wordt ingegaan op portret-, woning-, sport-, en vogelfotografie. Zeer uiteenlopende onderwerpen waarbij je ziet dat ieder onderwerp weer een eigen tak van sport is, met daarbij ook de verschillende objectieven, flits-apparatuur, statieven etc. En ook hier speelt nabewerking weer een grote rol heb ik gemerkt.

Nog aanvullen 09-02-21

Adobe Photoshop, Lightroom, Dreamweaver

Bewerkt: 25-09-20

 

Nikon D7200

Ik ben ooit begonnen met een pocket-camera van Canon Ixus V2. Eigenlijk wel een gaaf ding, zo klein als twee luciferdoosjes en was voor die tijd (zo rond 2002) leuk voor in en om het huis. Mijn interesse moet toen al gewekt zijn. Daarna kocht ik de Nikon Coolpix S9100 en heeft goed z'n dienst gedaan. Leuk voor vakantie-foto's.

Tot die tijd had ik nog niet veel interesse in de instellingen. Tot ik jaren later de camera van mijn moeder ontdekte (Nikon D60) om wat foto's te maken voor mijn website. Dat ging redelijk, maar allemaal op de auto-stand. Daar liep ik wel tegen de beperkingen van de auto-stand, want de resultaten waren niet helemaal wat ik dacht te gaan schieten.Vorig jaar kreeg ik als verrassing van moeder een Nikon D60 met kitlens die ze op marktplaats op de kop had getikt. Trots nam ik deze camera overal mee naar toe. Er zijn zeker goede foto's geschoten met de D60 en was zeer leerzaam. Bijna alles wat ik daarna heb geleerd was door YouTube en DVD's te kijken en veel te lezen in nieuwsbrieven van oa Zoom en de Vink Academy-site.

Ondertussen was ik wel flink aan het doorsparen en kon ik de Nikon D7200 (zie foto) kopen en dat was weer een stap vooruit... Van 10mp naar 24mp, betere sensor, Wifi, etc, maar wel iets groter en zwaarder, maar dat went snel.

Vanaf nu moet ik me dus gaan verdiepen in het uitgebreide menu wat er geboden wordt. Maar eerst begonnen met de settings voor diafragma, ISO en shutter. Dan met de 'ínfo-button' de witbalans, de auto-focusstanden en de focuspoints. Dan nog de 'metering'-standen en de exposure compensation. Met enige kennis van deze instellingen kunnen er al hele goede foto's geschoten worden. Neemt niet weg dat op voorgaande nog flink gestudeerd moet worden hoor.

Bewerkt: 17-01-21